De behandeling
Het aanpassen van je houding en manier van bewegen is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar soms is dat wel nodig omdat je bijvoorbeeld last hebt van je nek, rug, bekken(bodem) of schouders...
Intake, onderzoek & plan
Als eerste is er een vraaggesprek om de klacht(en) goed in kaart te brengen en wordt er een lichamelijk onderzoek gedaan, met onder andere diverse aanvullende (spier)testen. Als bekkenoefentherapeut kijk ik breed, het bekken met bekkenbodem als middelpunt van het lijf is daarbij essentieel.
Door samen je alledaagse handelingen te bekijken en te analyseren, kunnen veel klachten worden herleid. Daarbij wordt niet alleen naar de klacht gekeken, maar naar je hele lichaam. En zodra je weet waar de pijn vandaan komt en hoe je houding en manier van bewegen je klacht beïnvloedt, kan je samen een oplossing bedenken.
Oefenen & gedragsverandering
In de daaropvolgende behandelingen gaan we aan de slag met oefeningen die eenvoudig toepasbaar zijn in het dagelijks leven. De oefeningen helpen jou een juiste houding, manier van bewegen en ademen aan te leren. Je gaat eraan werken, net zo lang tot de nieuwe manier van bewegen je eigen is geworden. De oefentherapeut is hierbij je coach, die geeft je praktische tips, uitleg en oefeningen.
Waar wordt zoal aan gewerkt bij bekkenoefentherapie?
- Het bewustmaken en het verbeteren van jehouding en de bewegingen die je maakt
- Het optimaliseren van de stand van je stuit, heiligbeen en de SI-gewrichten
- Het verbeteren van de beweeglijkheid van je rug
- Het ontspannen van overbelaste spieren, bijvoorbeeld door massage
- Oefeningen voor bijvoorbeeld het ontspannen van de overbelaste spiergroepen, het activeren en versterken van de juiste spieren en om de juiste houding vol te kunnen houden
- Adviezen over instellingen van de voorwerpen die je gebruikt, bijvoorbeeld de hoogte van uw bureau en stoel
- Aanleren van de juiste ademtechniek
- Begeleiding op het gebied van de bekkenbodem